«

»

Aug
25

Tralalalala kuhajmo indijsko!

Indijsko kulinariko sva prehvalila po dolgem in počez (glej npr. post Indija skozi želodec), na najini poti po tej deželi okusila vse sorte mesnih, vegetarijanskih, ribjih specialitet, hitrih ali slow food, se pridno nažirala na praktično vsakem koraku in celo drugje v JV Aziji zaradi prevelikega hrepenenja redno zahajala v lokalne indijske restavracije… Mmmm, indijska hrana je, še enkrat poudarjava, nebeško dobra in zelo specifična, zato je bilo treba pridobiti malo »hands on« izkušenj pri sami pripravi in podoživeti proces njenega ustvarjanja, preden zapustiva to neverjetno deželo.

Med najinimi R&R, spiritualnimi, yoga seansami v Dharamkotu sva se tako udeležila kuharskega tečaja pri gospe Riti, ki v sosednji vasi dvakrat na dan vodi tečaje indijske kuharije za vse popotnike, željne kulinaričnih izkušenj. Gospa Rita je smešna, majhna ženica, ki se nič kaj dosti ne smeji, izgleda kot katerakoli druga indijska mamca, tečaje pa je vodila seveda kar v svojem domu v majhni kuhinjici. Udeležila sva se treh sešnov in se med drugim naučila skuhati thali in tibetanske dumplinge oz. momo­-te. A recept, ki ga bova predstavila v postu, je hkrati tudi najina najljubša indijska jed – Malai Kofta, ki pooseblja vso sofisticiranost in »barvitost« indijske kulture, kar se sestavin in končnega okusa hrane tiče. :)

gospa Rita in da kitchen

Izraz kofta pomeni mesno kroglico, čufto po domače – jed, značilno za Južno Azijo, Srednji Vzhod in nenazadnje tudi Balkan, medtem ko se Malai nanaša na gosto kremno omako, katere glavne sestavine nekoliko variirajo regionalno. Malai Kofta je originalno severno-indijska mesna jed, ki se je bojda »uveljavila« v času vladavine mogulskih cesarjev. Najina inačica bo pa brez-mesna (torej bodo »čufte« narejene iz krompirja, moke in sira, ne mletega mesa), ki je tudi sicer dandanes bistveno bolj razširjena po Indiji zaradi prevladujočih vegetarijanskih navad.

Pa začnimo pri sestavinah. Za kofte + omako potrebujete sledeče: krompir, paradižnik, ingver, cimetove palčke, lovorjev list, česen, semena kumine, kardamom, čili v prahu, rdečo mleto papriko, kurkumo, običajno mešanico začimb curry, indijske oreščke, sol, mleko, maslo, belo moko, kokosovo moko, koruzno moko, pecilni prašek in paneer oz. sir.

Na prvi pogled začimb kar v izobilju, a nič bat, kolikor je nama znano, je prav vse možno dobiti v običnih supermarketih pri nas doma. Edina težko dostopna sestavina bi bil paneer, na poseben način pripravljena sorta sira iz mleka in jogurta, tipičnega za Indijo. A kot nadomestek se lahko brez problema uporabi mozarella, tofu ali skutin sir.

V navodilih bova za mere uporabljala izraze, kot so čajna žlica (teaspoon), jedilna žlica (tablespoon) in skodelica (cup), kar je ekvivalentno 250ml. Tako nama je bil recept pač predstavljen…

1. Omaka

Priprava omake poteka v dveh korakih in vključuje ločeno pripravo dveh mešanic začimb in zelenjave, ki ju dodamo omaki med kuhanjem.

Mix no. 1 (ingver + česen) – v mešalcu zmiksamo:

  • 1,5 jedilne žlice ingverja
  • 1,5 jedilne žlice česna
  • ¼ skodelice vode

Mix no. 2 (krompir in paradižnik) – spet v mešalcu zmiksamo:

  • ½ krompirja, kuhanega in olupljenega
  • 2 paradižnika, olupljena
  • 1 jedilno žlico strtih indijskih oreščkov
  • ½ skodelice vode

Omaka, prva runda:

  • v posodi segrejemo navadno olje
  • dodamo 2 palčki cimeta, 2 lista lovorja, ¼ čajne žlice semen kumine, 5 zdrobljenih semen kardamoma
  • dodamo mix no. 1 (ingver + česen)
  • kuhamo, dokler voda ne izhlapi

Omaka, druga runda:

  • dodamo ščepec čilija v prahu in ¼ čajne žlice rdeče mlete paprike
  • po cca. 5 minutah dodamo mix no. 2 (krompir in paradižnik)
  • kuhamo 10 minut
  • nato dodamo še 1 čajno žlico kurkume, nekaj ščepcev soli, 1 skodelico mleka, 1 čajno žlico masla, 1 čajno žlico mešanice začimb curry
  • kuhamo še 2 minuti, nato odstavimo za nekaj časa
  • omaka mora biti kar fejst gosta in če slučajno ni, lahko dodamo še malo koruzne moke za zgostitev

omakca se pridno kuha

2. Kofte

Za štart rabimo maso, ki jo zmiksamo s prsti. Za maso (6 koft) rabimo:

  • 1 krompir (kuhan, olupljen)
  • 50 g paneerja oz. kateregakoli zgoraj omenjenega sira
  • 1,5 jedilne žlice bele moke (jo lahko kasneje dodajamo po potrebi)
  • 1,5 jedilne žlice kokosove moke
  • ½ čajne žlice koruzne moke
  • ¼ čajne žlice soli
  • ščepec pecilnega praška
  • ¼ čajne žlice masla

Iz mase testa potem oblikujemo svaljke. V vsakega damo 4 zdrobljene indijske oreščke (lahko tudi rozine, ampak Igor ne mara rozin) in »zapremo«. Svaljke ocvremo v olju, dokler popečeni ne porjavijo. Pečene jih dodamo v omako, ki jo še malo pogrejemo in na koncu dekoriramo s sladko smetano ali naribanim sirom. Voilá! :)

Zraven nakuhamo kak basmati riž (oni ga pripravijo brez soli), še boljše pa chapati, ploščati indijski kruh, saj ni lepšega kot tunkati kruh v gosto curry omakco. Mmm mmm. Za pripravo rabimo samo rjavo moko in sol, vseeno terja pa nekaj dela/časa. Takole gre…

3. Chapati

Za maso (za cca. 15 chapatijev) rabimo:

  • ½ kg rjave moke
  • ½ čajne žlice soli
  • 1,5 skodelico mrzle vode (postopoma dodajaš)

Testo je treba pridno mesit s členki 10-12 minut. Napravljeno testo mora nato počivat 10-15 minut.

Iz testa potem naredimo kroglice v velikosti marelice, ki jih razvaljamo na moki v obliki kroga 15 cm premera in čisto tanko. Chapatije na hitro spečemo na navadni ponvi (po možnosti litoželezni), vsako stran 1 minuto, brez olja. Potem pa še na brzino pokurimo direktno nad plinom, da se kruh malo napihne.

testo za chapati najprej razvalamo zelo na tanko v obliki kroga

Priporočava, da naredite dvojno dozo koft in omake, povabite prijatelje, in zraven pijete indijski čaj-čaj-čaj… Kdor prvi poroča o (ne)uspešnosti priprave koft (lahko pridete k nama po kakšne bolj »zajebane« začimbe), ga midva povabiva na najine lastne. :) Ali pa vseeno pridite samo na čaj.

dober tek!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>